Zonnig hoekappartement op Ameland

www.hollumerstrand.nl

Oosterhiemweg 1-92
9161 CZ Hollum (Ameland)

hollumerstrand@gmail.com

De vuurtoren van Ameland

08-12-2014 01:42

De imposante en karakteristieke vuurtoren van Ameland is ongetwijfeld (een van) de mooiste van Nederland. 

Met meer dan 55 meter is de toren met de zo kenmerkende rode en witte banen de hoogste van de Waddeneilanden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij overal op het eiland zomaar ineens 'opduikt', zeker als hij 's avonds zijn lichtsignalen verspreidt over land en zee. 

De lichtsterkte bedraagt maar liefst 4,4 miljoen candela en ook daarmee is de 'Bornrif', zoals de vuurtoren officieus heet, kampioen van de Wadden. Het schijnsel helpt je, waar je je ook op het eiland bevindt, er aan te herinneren dat je aan zee bent. Het signaal van de Amelander toren bestaat uit drie schitteringen per 15 seconden (2 keer 3 lichtstralen). 

Het beklimmen van de 236 treden kost even wat moeite, maar de beloning, een fantastisch uitzicht over de eilanden Ameland en Terschelling, de Noordzee, de Waddenzee en het vaste land, is er dan ook naar. Behalve als uitzichtpunt wordt de vuurtoren ook gebruikt als expositieruimte. 

Van april tot november is de vuurtoren dagelijks geopend, soms ook 's avonds. In het laagseizoen zijn de openingstijden aangepast. De entree bedraagt € 4,50 voor volwassenen en € 3,25 voor kinderen van 5 tot en 12 jaar.